Ugnsbakad torsk med äggsås

Du behöver

  • Torsk i ugn
  • 600 g torsk
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Supersnabb äggsås

  • 3 ägg
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl grekisk yoghurt
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 1 dl persilja, finhackad

Potatismos

  • 700 g mjölig potatis, skalad
  • 2,5 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 1 tsk havssalt
  • 2 krm muskotnöt
  • 2 krm vitpeppar

Tillbehör

  • frysta ärtor

Gör så här

1 Sätt ugnen på 150 grader.
2 Skala potatisen och dela dem i jämntjocka skivor. Koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk rakt igenom.
3 Koka äggen i 8 minuter och spola dem sedan i kallt vatten.
4 Lägg torsken i en ugnsfast form och häll över oljan och klicka på smöret. Salta och peppra och sätt in formen i ugnen i cirka 10 minuter. Stick en termometer i tjockaste delen på en av bitarna. När innertemperaturen är 49 grader tar du ut fisken. Den kommer gå upp någon grad till på eftervärmen, då blir den perfekt! Det går utmärkt att baka den i ugnen hela vägen upp till 56 grader, det är helt upp till er.
5 Rör samman alla ingredienser till såsen utom äggen som du försiktigt rör i sist.
6 Lägg djupfrysta ärtor i en kastrull och låt dem precis koka upp, då häller du på kallt vatten för att avstanna kokningen.
7 Värm mjölk, smör och kryddorna till moset i micron tills smöret börjar smälta, det ska inte koka. Vill du ha ännu lyxigare mos så bryner du smöret innan du blandar den med mjölken.
8 Pressa potatisen och häll över nästan all vätska. Dra ett par varv med elvispen i moset och häll eventuellt på mer av vätskan tills du får den konsistens du tycker om.

Etiketter: